cropped-free-image-resizer-cropper-73.png

Как да избера подходящите врати за банята?

Основни врати за баня

Разглеждане на вратите за баня е важна част. Когато планирате традиционна баня, има някои врати, които трябва да са необходими. Размера и материала от който са направени трябва да се обмислят.

Основните врати за баня са:

 • разгледани по-долу.

Врати от дърво

Дървесни врати са изключително популярни за влагалищна баня. Обяснението е, че те съчетават удобство, модерност, служебникология, якост, дръжка (multi-point) и изолация.

Има много варианти от дърво – меко дърво като сосна, кедър и дъглас фир или твърдо дърво като бреза и дъб. Така вие имате достатъчно избори за красиви врати на всеки бюджет.

При избор на дърво за вашите бански врати, имайте предвид влиянието на влагата в банската среда, защото има някои варианти, които са по-прочуствими от други. Краен резултат, определени видове дърво ще се нуждаят от особени лечения за сила и издръжливост за бански/душ приложения.

Стъклени врати

Стъклените врати за бани са популярни сред потребителите. Те са свежи, лесно се почистват и рядко се нуждаят от поддръжка. Получават и добри отзиви.

Освен това потребителите могат да избират между различни покрития и текстури, като например матирани, за да се намали отблясъкът на светлината от душа, или различни шарки. Това улеснява персонализирането на дизайна на банята.

Освен това при стъклените врати обикновено се използва закалено стъкло. То е здраво и издръжливо, но все пак трябва да се почиства редовно с неабразивни продукти, за да се запази външният му вид и да се удължи животът му.

Алуминиеви врати

Алуминиевите врати са популярни, защото са леки, дълготрайни и здрави. Благодарение на тяхната издръжливост и променящите се нужди, те могат да бъдат доставени от много различни доставчици на достъпни цени.

Конструкцията на тези врати също е направена така, че да бъде здрава и сигурна с помощта на панти, брави и рамки. Освен това те често са изолирани с полиуретан (PUR), който осигурява защита срещу шум, екстремни температури и атмосферни влияния.

Освен това алуминиевите врати са лесни за поддръжка и почистване поради гладката си и непореста повърхност. Те също така са силно приспособими и могат да бъдат боядисани във всеки цвят, за да съответстват на интериора и екстериора на сградата. Освен това алуминиевият материал е силно устойчив на корозия, което го прави идеален избор за използване на открито.

Като цяло алуминиевите врати са чудесен избор за собствениците на жилища, предприятията и всички, които търсят издръжлива, сигурна и лесна за поддръжка врата:

 • Леки и дълготрайни
 • Здрава конструкция
 • Изолация с полиуретан (PUR)
 • Лесни за поддръжка и почистване
 • Възможност за персонализиране
 • Силно устойчив на корозия

Дизайн на вратите

Вие можете да добавите индивидуалност към банята си, ако построите дизайн на вратите. Изборът на подходящи врати за банята ви дава комфорт и също така украсява пространството.

Да разгледаме подробно дизайнът на вратите:

Защитно стъкло

Защитното стъкло е необходимо, за да си пазите сигурността. То повишава риска, ако го нямате.

Здравното стъкло прилага из същата теория и приложение като това от твърдото стъкло. То е по-прочупено, и по-прочно закачено към силна рамка. Той е много по-тежък от други видове стъкло. То има огромна тензилна сила и почти невъзможно да се разкъсне в остри единици, дори и да бъде разколено. В отличие от други видове твърдо стъкло, то няма да се прокъсне при промяна на температурата. Така то е по-сигурно за употреба в дома.

Облицовка на вратите

Избрали сте вида на портата – сега можете да помислите за дизайна! Позволете на креативността си да блесне. Някои експерти по “дърво” ще ви помогнат да изберете и персонализирате. Те ще ви дадат възможности като гравиране, обков и други.

Можете също така да добавите аксесоари, като звънци, почуквания и други. Уверете се, че всички те са устойчиви на атмосферни влияния.

Разгледайте и дизайни, които могат да се персонализират – от традиционни до модерни. Използвайте творчески материали – дърво, метал, стъкло и др.

Обмислете дебелината и цвета на портата, както и на рамките. Помислете за функциите за сигурност, които ще са ви необходими.

Можете също така да добавите осветление и други декоративни елементи като растения. Помислете за размера и формата на портата, както и за нейното разположение.

Когато решите, можете да монтирате портата си сами или да наемете професионалист. Насладете се на удовлетворението от това, че имате своя собствена уникална порта!

Разнообразие от цветове

Vratite za banya има различни цветя, стилове и лекарства. Ako iskatte romantichen-klub-solnechniq, rodno-lyudski, rusticly-classic, elegant-modern, steampunk ili vintage look – mozhete da se ubedite deka i nai lakotniyat osgor e tam.

Dizainut na verstijen mozhe da bude:

Mek-polygonalen;
Stiklo okolo geometrichni elementi;
Paneli s futuristichki i retro design;
Neryshno staklo frosted zavesa;
Adequately processed profiles;
Classicni osbori i t.n.

Kozhata siva nerozena okrashtava ramkata, avantsurovana so posovrazhenieto na aluminievite deseni prez vremeto. Samodeystvieto e samolechenilna kitka mezhdu profilite.

Variaciyata ot razlichni palettei e ot chisto nebo-plavo prez sinio glas do temno-cherna, metaliziam i cheren material, flower print i gradientni ayklucheniya.

Безопасност на вратите

Когато избирате врати за банята, най-важното е да бъде постигнато възможно най-високо ниво на безопасност.

Трябва да се помни за влиянията от:

 • въздуха
 • водата
 • и други фактори.

Затова, трябва да се избират врати, които дават максимална защита и стойкост.

Заключващи системи

Добрата заключваща система е неотърваема част от процеса при избора на врати. EN 12 020: 1998/A2: 2004 предписва няколко системи, като “Group 1” – “дом” (няма удобство), „Hinge Side Panic Catch” – “Group 2“, ‘Panic Latch‘ / ‘Vertical Deadlock Bolt‘ – “Group 3” / ‘group 4‘ (здрaвo) и Door Position SwitchGroup 5 (за да изключи риска от пожар).

За по-добра защита предпочитани са:

 • Zeus Lock & Security Solutions – intelligent locksystems с RFID @locksmith/-JRS Electronic/vivoTech: JRS Compact K1B Door Lock, STC Security Products с design Bolts and Brackets.
 • Abus security products, Abloyd Protec system от Abloy Oy, X2P locks от Master Lock, mechanical locks от Yale и Sargent manufacturing.
 • Crocks locks за cash drawers& strongets или Liquor Cabnets, Saracen Safes, CCTV Surveillance Technologies за контрол на неоторизиран достъп и други технически услуги за замяна на ключарски услуги също се препоръчват.

Двустранно заключване

Двустранното заключване е необходимо за корегиране на сигурността на вратите. Този специфичен тип врата се заключва с ъглове. Те са копър помощник? Оценява се основно по устойчивостта и микронуклеарните параметри, а също така и най-новите наипечени системи.

На друга страна, котите имат по-добро оборудване, се ползват с:

 • цепни драпики с амперно налягане.

Автоматично заключване

Защитните врати с автоматично заключване са предпочитани, когато се иска да се удостовери и момичето. Те служат за защита на дома.

Dimax Security Lines NVX-3000 Multi-point lock door set с разширена опция за паника е добрият пример за многоточечен заключващ систем. Той има най-малко три точки за заключване, за да отключи вратата отвън. Той може да предпази от нежелани външни вторпачи. Паниката бар действа и като “сигурно място” също, докато е в път. Това го прави идеална избор за дъждливи дни и почивки в къщи.

Процес на инсталация

Когато се реши да се инсталират врати за банята, първото е да се изберат подходящи. Те трябва да са прочувствими, практични и да осигурят достатъчно място.

След това ще разберем процеса на инсталация:

Избор на место за инсталация

Изборът на подходящо място за вашите порти е от изключителна важност, тъй като има огромно влияние върху комфорта, сигурността и функционалността.

 • На първо място, портите трябва да бъдат правилно монтирани с необходимия обков. Добрият монтаж ще осигури безопасна и надеждна работа на портата и нейните аксесоари. Освен това при избора на материали трябва да се вземат предвид очакваните метеорологични условия. Това ще гарантира, че портата ще издържи на износването на околната среда.
 • На второ място, при монтирането на порти е важно да се вземе предвид околният район. Уверете се, че дизайнът и материалът на портата са подходящи за ландшафта и не засягат естетиката на околната архитектура.
 • И накрая, важно е портата да се монтира правилно. Това трябва да включва използване на правилните части и оборудване, спазване на инструкциите на производителя и използване на правилните техники за монтаж. Това ще гарантира, че портата ще бъде надеждна и сигурна в продължение на много години.

Сглобяване на вратите

Преди да стартирате с подходящото ви сглобяване на врати, внимавайте:

 • Имате ли нужните умения, за да сглобите успешно?
 • Рвучките, кояркото, скалата и опърката скала са необходими за да постигнете желаното.
 • Трябва да бъде взета под внимание основната посока при сглобяването на желания резултат.
 • Скептиците трябва да бъдат поставени с помощта на подходящите фиксатори, за да осигурят пълно и прочувствано свързване.
 • Да се вземе предвид и да се използва правилното електрическо устройство, за да се постигне желаните характеристики на закрепването.
 • Амортисьорите трябва да бъдат монтирани точно, както е посочено в инструкцията.
 • Да се осигури пълно и прочувствано свързване с помощта на подходящи мотори и винтове.

Тестване на вратите

Възможно е да тествате и електрически порти. То ще повиши сигурността, като ще увеличи надеждността преди монтажа.

По принцип удобните характеристики на портата включват: захранване с напрежение 14-24 V, което е достатъчно за работата ѝ. Има множество сензори, тристепенна защита и безжична комуникация – протокол за дистанционно управление.

Необходимо е тестване; трябва щателно да проверим елементите на портата за съответствие със стандартите: проверка на здравината на заварките, наличието на изолация и други параметри. Тогава можем да сме сигурни, че работата на портата ще бъде безопасна и сигурна!

Често задавани въпроси

1. Как да знам какви размери на врати за банята трябва да закупя?

Отговор: Преди да купите нови врати за банята, измерете отвора, където ще ги инсталирате. Никога не трябва да предполагате, че стандартният размер ще съвпадне с вашия.

2. Какъв материал трябва да избера за моите врати за банята?

Отговор: Можете да избирате между стъкло, PVC или дърво. Важно е да изберете материал, който е устойчив на вода и издръжлив на дълготрайна употреба.

3. Каква дебелина на стъклото да избера за вратите на моята баня?

Отговор: Обикновено стъкленията на вратите за баня са с дебелина между 6 мм и 10 мм. За повече устойчивост, можете да изберете по-дебело стъкло.

4. Как да намеря врати за баня с удобна система на отваряне?

Отговор: Има много системи на отваряне на вратите за баня, като плъзгащи се, въртящи се и панти. Изберете система, която се вписва най-добре във вашата баня и е удобна за употреба.

5. Какво е прозрачно или безцветно стъкло и трябва ли да го избера за моите врати за баня?

Отговор: Прозрачното стъкло е най-често избрано за вратите на банята, тъй като позволява да се вижда през него. Безцветното стъкло е по-нетипично и може да се избере, ако искате да придадете на вратите на банята повече интимност.

6. Как да съхранявам правилно моите врати за банята?

Отговор: Правилната грижа за вратите на вашия душ е важна, за да продължат да работят гладко и да изглеждат добре. Избягвайте замърсяванията и периодично почиствайте с подходящи почистващи средства.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

Свързани новини